HOLISTISCH?

Hoe het met ons gaat en wat we ervaren is allemaal terug te voelen in ons lichaam. Waarom zouden we het anders hebben over knikkende knieƫn, een last op onze schouders of een onderbuikgevoel? Hier in het westen zijn we echter geneigd om onszelf vooral met ons hoofd en ons denken te identificeren. Pas als we ook contact hebben met ons lichaam en ons gevoel, kunnen we onszelf als eenheid ervaren.

Holistische massage is een uitnodiging om contact te maken met je lichaam en te voelen hoe het met je is. Als holistisch masseur gebruik ik klassieke massagetechnieken, maar met veel meer rust en aandacht. Hierdoor is de ontspanning vaak dieper en komt er ruimte om te voelen wat je lichaam jou te vertellen heeft. En dat is interessant, want als je je niet bewust bent van wat er gebeurt in je lichaam, dan komen je klachten steeds weer terug.

Massage bevordert de circulatie en stimuleert daarmee ook het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Bovendien zorgt het bewust ervaren van spanning of pijn al voor een zekere verzachting. Want pas als je je bewust bent van wat je vasthoudt, kun je het loslaten. Een klein voorbeeld: als je merkt dat je je schouders opgetrokken hebt, kun je ze laten zakken. Dit geldt ook voor meer ingewikkelde klachten en ingesleten patronen. Aandacht en bewustwording zetten je veranderproces in werking. Daar hoef je verder niets voor te doen.

Het tempo van de massages is langzaam. Door de vertraging is er alle ruimte om contact te maken met je lijf. Belangrijke voorwaarde daarvoor is natuurlijk dat iemand zich op zijn/haar gemak voelt. Daarom begin ik mijn behandeling altijd met een korte intake en kies ik samen met mijn klant het massagegebied uit. Na afloop is er ook voldoende tijd om af te ronden.